La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

divendres, 31 de juliol del 2015

Actual pl. del Poeta Miguel Hernández
Russafa, 1931




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia procedent de la revista Mundo Gráfico, de l'exemplar del 8 de desembre de 1931, que il·lustra un reportatge sobre Russafa signat per Almela i Vives. No s'indica nom de fotògraf ni ubicació exacta de la barraca.

Ací teniu el reportatge sencer, que podeu descarregar ací i ací (i ací i ací en format pdf).

Encara que la barraca no està ubicada, la tanca que es veu al fons a l'esquerra és la típica de les vies ferroviàries. Això fa pensar que la barraca es trobava junt a les vies que parteixen de l'Estació del Nord cap al sud, i que encara hi són, o junt a la via del ferrocarril que anava a Natzaret.
Hi ha dos fets que indiquen que seria la via de Natzaret. D'una banda, s'hi pot apreciar una doble tanca suggereix que la barraca es trobava a la vora de la via de Natzaret (ja que en el cas de les vies en direcció sud hi ha molta distància entre les dues tanques). El segon fet és que les barraques tenen una orientació Est-Oest i la barraca de la fotografia sembla més o menys alineada amb les vies, el que fa pensar que es tractaria de l'antic ferrocarril de Natzaret i no de les vies que parteixen de l'Estació del Nord en direcció Nord-Sud.
Si aquest és el cas i les vies que s'endevinen són les de Natzaret, podria correspondre a una barraca que s'arreplega al plànol de 1929-1944, si la fotografia estiguera en espill.

Si posem la imatge en espill i observem la situació de les vies, el pou i el muret que la uneix amb una altra possible barraca veïna, la imatge pot correspondre a la indicada en el plànol, que estaria ubicada a l'actual plaça de Miguel Hernández. Ací teniu la imatge en espill, el plànol del 1929-1944 i la imatge actual procedent de google maps, que podeu descarregar respectivament ací, ací i ací.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada