La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dilluns, 9 de març del 2015

Barraques de Quiquet,
Barraques "número 194"
La Carrasca, 1928



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotograma que correspon al documental Valencia, protectora de la infancia (1928), dirigit per Maximilià Thous (60 min., blanc i negre amb tints), restaurat per l'IVAC (pàgina web, ací). El documental comença amb unes imatges generals de la ciutat. Al min. 4:17 apareix el rètol: "[València] Rodeada de feracísima huerta". A continuació, la càmera filma una panoràmica general, amb un moviment dreta-esquerra ininterromput. En els dies pròxims analitzarem les barraques que es poden veure en aquest travelling.
Abans de res, però, cal explicar que la càmera estava situada en una torre (la torre de ponent) de l'Hospital de Sant Joan de Deú (ara: Hospital Nisa Valencia al Mar) (al barri de la Malva-rosa), però enfocant cap a ponent (el districte d'Algirós, barri de La Carrasca). Això es pot deduir del plànol i també de les següents seqüències de la pel·lícula que mostren villes suposadament de la zona nord del Cabanyal-Canyamelar. Altrament dit, allò que quedava de l'altra banda de la imatge de les barraques (que podeu descarregar ací).



Amb els fotogrames hem composat aquesta panoràmica (que podeu descarregar ací).


Començant per la dreta (en el sentit del tràvelling), les primeres barraques que trobem són les anomenades Barraques de Quiquet i unes barraques que no tenen nom en la cartografia de 1929-1944, però que apareixen amb la referència (cadastral) 194 (provisionalment, les anomenarem Barraques ref. 194). Les Barraques de Quiquet no es veuen pràcticament, perquè estan darrere d'un arbre. Ací teniu una ampliació de detall (que podeu descarregar ací).







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada