La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

diumenge, 25 de gener del 2015



Podeu descarregar la fotografia, fent clic ací. Magnífica fotografia proporcionada per Ángel Martínez, que correspon a un interior de barraca. Procedeix de l'Arxiu de José Huguet.. Aquesta mateixa imatge és la que havíem vist reproduïda en un cromo de l'àlbum de Gallina Blanca, que es va pujar al blog el dia 12 de gener de 2015 (podeu descarregar la imatge fent clic ací).



Cal destacar alguns detalls de la fotografia superior.


A l'esquerra es pot veure un aiguamans, a la dreta una cadira de boga i dalt un calendari de fulles d'almanac, dalt del qual hi ha un forat de ventilació amb la cambra (podeu descarregar aquesta imatge de detall fent clic ací).

S'hi pot veure a l'esquerra un llum, format per una tulipa de vidre. El fil del llum (que en aquella època tenien un recobriment de fil) està cobert per uns fulls de paper de seda, lligats amb unes cordetes. La funció d'aquest paper és arreplegar les cagadetes de mosca que, d'altra manera, anirien al fil de la llum. Els papers de seda es canviaven de tant en tant. A la dreta es por veure una carnera, que era un diposit lleuger de fusta i tela metàl·lica, on es guardava la carn per evitar que també l'afectaren les mosques. Generalment estava penjada a una certa altura per protegir-la també dels gats (podeu descarregar aquesta imatge de detall fent clic ací).


Dalt de la porta de l'habitació es pot veure un altre forat de ventilació. Al corredor també hi ha una màquina de cosir i al fons, a la porta, una cadira de boga baixa, també molt tradicional. (podeu descarregar aquesta imatge de detall fent clic ací).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada