La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dilluns, 31 de març del 2014



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia de l'Arxiu José Huguet. Sense ubicació, ni datació.

diumenge, 30 de març del 2014

Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Postal, amb el text:
VALENCIA
Costumbres valencianas
Una paella en la huerta valenciana
Aquesta postal fou reeditada en una col·lecció del diari Levante-El Mercantil Valenciano.
No està ubicada la barraca, ni datada la fotografia, encara que en alguna web la imatge es data ca. 1900, el que acceptarem fins disposar d'informació més exacta. D'aquesta imatge hi ha una altra versió publicada en el llibre Valencia en Blanco y Negro, d'editorial Tivoli, que podeu descarregar ací.

dissabte, 29 de març del 2014


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia de l'Arxiu José Huguet. Per ara, no dispose d'ubicació ni datació, encara que la fotografia es podria considerar de principis del segle XX.

He d'agrair la col·laboració d'Ángel Martínez, qui generosament ha posat a disposició d'aquest blog una magnífica col·lecció d'imatges de fotografies que es publicaran paulatinament. En mostra d'agraïment, les fotografies seran etiquetades també amb les seues inicials (AMM), com ja s'ha fet en el cas d'aportacions anteriors.

divendres, 28 de març del 2014

Barraques de Marzo, La Carrasca



Podeu descarregar la fotografia ací. Les barraques de Marzo (o de Marco) es trobaven al nord del Cementeri d'El Cabanyal, en la zona on ara hi ha un aparcament, al sud de l'Avinguda de Tarongers. Allò que s'anomenava La Carrasca. S'hi poden veure en el plànol de 1944, que podeu descarregar ací.


Font de la fotografia: Foro Remember València, 24/02/2014, entrada 2198, usuari: "esepaco".

dijous, 27 de març del 2014

Barraca "número 395"
Actual carrer José María Haro, Valencia


Aquesta fotografia, que podeu descarregar ací, correspon a una barraca que es trobava al sud del Cementeri d'El Cabanyal, a l'actual carrer José María Haro. Fou enderrocada el 1999, la qual cosa permet una datació aproximada de la fotografia.
Una ubicació exacta d'aquesta barraca l'ha proporcionada el membre "Corduente" (Ángel Martínez, AMM) en el Foro Remember Valencia III sèrie, entrada 2263





Podeu descarregar els mapes ací, acíací.
Font de la fotografia: compte de twitter @PoblesValAbando, encara que erròniament identificada com les Barraques d'Olmos (vegeu el primer mapa).

Addenda

Identificarem aquesta fotografia com la Barraca "número 395", per la referència cadastral del plànol de 1929-1944.

dimecres, 26 de març del 2014


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia fou publicada en la revista Mundo Gráfico, que s'editava a Madrid, de 15 de novembre de 1933, p. 36, en un reportatge amb el título "Figuras gloriosas: Blasco Ibáñez", signat per Carlos Boronat. Com que Boronat apareix esmenat com a fotògraf, considerarem que també és l'autor de la fotografia.
En l'article no s'identifica la barraca. Com a data provisional, acceptarem 1933. Ací teniu la plana sencera, que podeu descarregar ací.

dimarts, 25 de març del 2014

Podeu descarregar-la ací. Una altra versió ací. El text:
Barracas de la Huerta de Valencia
apareix en diverses llengües. No està ubicada i està datada en una web de subhastes en 1922.

dilluns, 24 de març del 2014

Actual c/ Joaquin Costa, 56
Russafa, 1925


Entrada esmenada pel que fa a la ubicació de la barraca, que ha estat ubicada en Joaquín Costa, 56, per Juan María Cerdán . Vegeu l'entrada del 04/09/2015.



Aquesta fotografia, que podeu descarregar fent clic ací, procedent de l'Arxiu de José Huguet, fou publicada en la revista Oro de Ley, una revista setmanal que informava de la vida cultural i religiosa de València, editada pel Centre Escolar i Mercantil, una institució promoguda pels jesuïtes. S'hi troba en el número 262, que té data 15 de gener de 1926, p. 9. Per això suposarem que la fotografia és anterior i la datarem en 1925




Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Ací teniu la pàgina sencera, que podeu descarregar ací.
El peu de la fotografia diu:
De la exposición del Círculo de Bellas Artes.- Escenas de la Huerta.- (Foto de J. Alcor, comunicada por Barberá Masip)
Per tant, entenem que l'autor és J. Alcor, i que la fotografia va participar en un concurs promogut pel Cercle de Belles Arts. No disposem de notícies d'aquest fotògraf.
Pel que fa la barraca, podem ubicar-la a partir del campanar que es pot veure a l'esquerra i que, al meu parer, és el de Sant Valeri de Russafa.

Entrada esmenada pel que fa a la ubicació de la barraca, que ha estat ubicada en Joaquín Costa, 56, per Juan María Cerdán . Vegeu l'entrada del 04/09/2015.


diumenge, 23 de març del 2014


Entrada esmenada (29/03/2014)

La imatge posada en el blog el 23/03/2014 s'havia considerat dubtosa. S'havien arreplegat fonts discrepants. Segons unes, es tractava d'una barraca valenciana i segons altres, murciana. Una nova imatge acreditaria que es tracta d'una barraca murciana, per la qual cosa
a)  S'ha afegit en aquest post una nova barraca valenciana,
b) S'ha posat la imatge que avalaria que la primera imatge correspondria a Múrcia,
c) S'ha deixat la redacció original de l'entrada antiga.
Naturalment, s'han esmenat les etiquetes.

a) Nova entrada

Podeu descarregar la imatge ací. Millorada digitalment, ací. Targeta postal. No disposem de datació ni ubicació.

b) Imatge per esmenar l'entrada anterior


Podeu descarregar la imatge ací. Com si pot veure, es tracta de les mateixes barraques d'aquesta altra imatge:

Encara que realitzades en un temps distints, com mostraria la diferència entre els arbres. En la primera fotografia es poden veure persones amb vestits tradicionals murcians.

c) Entrada antiga



Podeu descarregar-la fent clic ací. Aquesta fotografia, que suposarem part d'una postal, té un peu en anglés que diu
A barraca of the ricefields - Valencia
[Una barraca en els camps d'arròs - València]

Fou posada a la venda en el servidor eBay, el qual la data en 1929. Ací la versió amb el text, que podeu descarregar ací.


La mateixa imatge, però en espill, està arreplegada ací com una barraca de l'horta de Múrcia, fotografiada per Kaulak  cap a 1895.

Mantindrem la primera datació, encara que la considerarem dubtosa com a barraca valenciana.

dissabte, 22 de març del 2014

Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia de Barberá Masip. Hi ha fotografies de Barberá Masip en l'hemeroteca digital de la Biblioteca Nacional des de 1908 fins a 1935. Aquesta fotografia apareix en el blog Memoria gráfica de España, ací, on apareix amb el titol "Bany de sol" i amb la datació aproximada de 1920. D'aquesta mateixa imatge es va fer una postal publicitària:


Podeu descarregar-la ací. El dors el teniu ací. Es pot descarregar ací.

La fotografia va aparéixer també, fragmentàriament, en Blanco y Negro, de 3 de setembre de 1933, il·lustrant el poema "Nidal de la Huerta" de M. R. Blanco-Belmonte:


Podeu descarregar la imatge fent clic ací (jpg) o ací (pdf). Marcos Rafael Blanco Belmonte (1871-1936) fou un escriptor i poeta de Còrdova. Els seus poemes estan arreplegats en el llibre Ave sin nido.
La revista Oro de Ley del 15 de gener de 1926 presenta dues fotografies "comunicades" per Barberá Masip a l'exposició del Círculo de Bellas Artes. Probablement, la fotografia d'aquesta entrada procedesca d'un esdeveniment semblant.

divendres, 21 de març del 2014

La Carrasca, València


Podeu descarregar-la fent clic ací. Aquesta fotografia fou publicada en el periòdic La Esfera, de 1/10/1927, en un article dedicat a València, dins d'una sèrie sobre les ciutats d'Espanya. Ací teniu la pàgina on es troba la fotografia.
 
Podeu descarregar-la fent clic ací. La fotografia és de Barberá Masip.

dijous, 20 de març del 2014


Podeu descarregar-les fent clic ací. El dors és:

Podeu descarregar el dors fent clic ací.
Ací es troba el text:
VALENCIA - 626
Barracas típicas
Barracas typiques
Typical Barracas
La fotografia és de Penfel i l'edició de JDP (José Durá Pérez).La postal està circulada en agost de 1959. Altra imatge, ací i altra ací, amb un número 13.


dimecres, 19 de març del 2014

Podeu descarregar-la fent clic ací. Postal editada per Ediciones Unique. Porta la inscripció:
BARRACA VALENCIANA
Ací teniu la imatge del dors.

Podeu descarregar-la ací. La postal està circulada en abril de 1920.
Adoneu-vos el cobert que té la barraca per guardar el carro.També, del lloc de deixar carabasses.

dimarts, 18 de març del 2014



Podeu descarregar-la fent clic ací. El text diu:
VALENCIA
CASAS DE CAMPESINOS
151 Hauser y Menet - Madrid
El dors és:
Podeu descarregar-la ací. La postal fou editada per Hauser y Menet. No sabem la data ni la ubicació de la barraca.

N'hi ha una altra versió amb la tipografia de la casa editorial amb lletra recta:

Podeu descarregar-la ací. D'aquesta versió teniu una altra postal, ací:









 I encara n'hi ha una tercera versió, amb la fotografia reduïda i ubicada en el cantó de dalt, a l'esquerra, de la postal. El text és el mateix, amb tipografia recta, però dividit a la part de dalt i baix de la imatge. He trobat una postal circulada en 1900, per la qual cosa atribuïrem aquesta data a la fotografia. La imatge és aquesta (que poseu descarregar ací).



dilluns, 17 de març del 2014

Podeu descarregar-la, fent clic ací. El text diu:
Edicion L. Crumière nº 24 - Alrededores de VALENCIA - En la Huerta

El dors ací:
Podeu descarregar-la fent clic ací. La fotografia no té data ni permet la ubicació de la barraca.



diumenge, 16 de març del 2014

Podeu descarregar-la fent clic ací. El text diu:
162 - VALENCIA. Barracas de la Huerta valenciana
El dors és:

Es pot descarregar fent clic ací. Com s'hi pot veure està editada per Fototípia Thomas de Barcelona.

Addenda (24/12/2015). Una versió amb més qualitat, la teniu ací:



dissabte, 15 de març del 2014

Entrada actualitzada
Barraques de Vicente Arnal
Horta pròxima a la Carrera Malilla, 1929
(antigament, Russafa. Actualment, Plaça de l'Escultor Víctor Hino)

Juan María Cerdán ha identificat encertadament aquestes barraques com les de Vicente Arnal. Vegeu l'entrada del 30/05/2015.


Russafa





Podeu descarregar la postal ací. El text diu:
20. Ruzafa (Valencia). Tipicas
barracas de su huerta.
Ací teniu el dors, que permet datar aquesata postal en 1921:


Podeu descarregar-lo ací. Altres imatge ací, amb el dors ací. Un altra imatge ací. Una altra versió d'aquesta postal la teniu ací, on es pot apreciar la banda perforada a la dreta:

Podeu descarregar-lo ací.Una altra imatge ací.
N'hi ha una altra versió, amb el text inferior:

Podeu descarregar-la ací. El text, en el angle inferior dretà, diu:
1. VALENCIA. Una Barraca de la Huerta

Encara n'hi ha una altra versió:


Podeu descarregar-la a. El text, en el angle inferior dretà, diu:
37. VALENCIA. Una Barraca de la Huerta

Addenda (8/6/2014)

La fotografia original d'aquesta entrada és de l'Estudi Sanchis, de València, que la té datada el 1901.

 

divendres, 14 de març del 2014


Per descarregar la imatge, feu clic ací. La revista Mundo Gráfico, de 15 d'octubre de 1920 (núm. 676, p.13) informava de les activitats realitzades pels assistents a un congrés de Geodesia i Geofísica realitzat a València. Entre aquestes activitats hi hagué la visita a unes barraques de l'Horta, la qual cosa es va il·lustrar amb aquesta fotografia, signada per Desfilis. Ací teniu el full sencer. El podeu descarregar fent clic ací.


Addenda: Una altra visita d'un congrés a unes barraques, publicada per la premsa en març de 1931, ubicava les barraques visitades a El Saler, que pot ser una localització possible d'aquestes. Vegeu entrada 27 de maig de 2015.