La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

diumenge, 28 de desembre del 2014

Barraques del Carrer Serpis
Carrer Serpis, 6, i Carrer Vinalopó, Barri de Sant Josep, València, 1956.



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Una altra versió, fent clic ací. Aquesta imatge fou pujada per l'usuari "Soldevilla" al blog Remember Valencia II, entrada 1660, l'autor del qual té un blog de cançons (ací). La fotografia correspon a la construcció de barri de Sant Josep de València, de la qual "Soldevilla" va proporcionar dues fotografies més (que podeu descarregar ací i ací).




L'edifici de la primera fotografia (que també apareix en la tercera fotografia, feta des d'un altre angle de la plaça Xúquer) correspon al que hi ha al cantó dels carrers Serpis i Vinalopó. La imatge actual del qual és, segons Google Street, aquesta (que podeu descarregar ací):



Encara que la fotografia no està datada, la web del Cadastre informa que aquest edifici (que, en realitat són dos que correspon al carrer Serpis, 2 i 4) foren construïts el 1956, data que prendrem com a datació de la fotografia.
Tant en la part esquerra de la fotografia com en la part dreta s'aprecien algunes barraques. Les de la part dreta estarien aproximadament en l'actual carrer Serpis 6, mentre que les de la dreta correpondrien a algun punt en el carrer Vinalopó. Ací teniu una ampliació del detall de les barraques de la dreta i l'esquerra, que podeu descarregar fent clic ací i ací.
En la cartografia de 1929-1944 apareixen les barraques en dos agrupaments d'habitatges, encara que no s'identifiquen per un nom. Cal tenir en compte que mentre el plànol té el nord en la part superior, la fotografia està feta en una posició pràcticament inversa (des del nord-est cap al sud-oest). És per això que les barraques de l'esquerra de la fotografia corresponen a les de la dreta del plànol (on està indicat un molí de dacsa) i les de la dreta de la fotografia corresponen a les de l'esquerra del plànol. Podeu descarregar el plànol fent clic ací.


Anomenarem a aquestes barraques, Barraques del Carrer Serpis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada