La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dijous, 27 de novembre del 2014




Podeu descarregar la imatge, fent clic ací. Aquesta imatge correspon a un fotograma (millor, una captura de pantalla) d'un fragment de pel·lícula sense títol ni datació. Cal recordar que en l'any 1923 es va rodar Doloretes, la primera pel·lícula espanyola rodada íntegrament a València, que també presentava imatges de L'Horta. Prendrem aquesta data com data aproximada d'aquesta imatge. La pel·lícula fou recuperada, restaurada i digitalitzada per la Filmoteca Valenciana i es pot contemplar en l'adreça: http://ivac.gva.es/restauraciones/index.php/sample-page/ficcion/huerta-valenciana Encara que no hi ha elements per procedir a una ubicació, presumiblement l'equip rodà a l'entorn pròxim de València.

La fitxa de la Filmoteca Valenciana diu:
[HUERTA VALENCIANA]. España, 192?. B/N. 4′
Fragmentos de distintas secuencias de una película ambientada en la huerta valenciana, sin identificar. Planos generales de los personajes en la huerta, con barracas, y ataviados con trajes típicos. La protagonista parece discutir con los otros dos jóvenes que aparecen. Uno de ellos limpia una escopeta y el último plano es un plano general suyo entre cañizales, desde donde dispara.

A tall d'hipòtesi, podria correspondre a plànols de la pel·lícula Les barraques (o Una tragedia en la huerta), de la qual s'ha conservat un fragment en el qual es veu al músic Peydró interpretant una peça. L'enllaç per veure aquesta pel·lícula és aquest:
http://ivac.gva.es/restauraciones/index.php/sample-page/ficcion/les-barraques-o-una-tragedia-de-la-huerta/
La fitxa de la Filmoteca diu:
Las imágenes conservadas muestran al músico Vicente Diez Peydró (1861-1938) sentado al piano ante la partitura de Les barraques y contemplando un retrato de Eduardo Escalante (1834-1895). Se alternan planos de sus manos tecleando con insertos de las fotos de los artistas. Este fragmento presentando a los autores corresponde a la forma típica en que comenzaban en los años veinte las adaptaciones cinematográficas de zarzuelas.
Les barraques es la primera de las películas que el director italiano Mario Roncoroni rodó en España, siete de ellas en Valencia. Se trata de una adaptación de la zarzuela homónima con libreto de Eduardo Escalante y música de Vicent Diez Peydró, actualmente perdida. Este breve fragmento es lo único que se ha localizado de la película hasta el momento.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada