La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dissabte, 24 de maig del 2014

Carrer de l'Albufera, 31 / Carrer Francisco Monleón, 36.  El Palmar


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. La fotografia pertany a l'Arxiu de José Huguet i està datada en 1980. Correspon a  una barraca històrica que encara existeix, i que dóna al número 31 (abans 29) del carrer de l'Albufera (a llevant) i al número 36 del carrer Francisco Monleón (a ponent) d'El Palmar.
La imatge actual de la barraca, proporcionada per Google street, és:


Podeu descarregar-la ací.

En les fitxes de l'Ajuntament de València dels béns i espais protegits de l'Albufera es pot llegir:


La Barraca de la Calle Francesc Monleón, es la barraca genuina por excelencia del Palmar, una de las más antiguas barracas que encontramos en la Huerta de Valencia y heredera de aquellas que barracas que nos muestran las imágenes de finales del S XIX y e inicios del S XX.
La barraca en cuestión, puede haber sufrido alguna variación en uno de sus extremos, y en origen tratarse de una de aquellas barracas de culata que nos presentan las fotos de Almela y Vives; las imágenes de Sanchis Guarner o el estudio de Max Thede: "La Albufera de Valencia" fechadao en los años 30 del siglo anterior.
En la actualidad configurada con una estructura de passadis, presenta una forma, una estructura y un acabado de cubierta francamente atractivo. El peinado de la cubierta, los acabados de los bordes, nos acercan a los acabados mas característicos de este tipo de construcciones, hoy ya tan escasas en nuestra geografía.

La proporción del edificio, la altura del trespol, la impostación sobre la puerta, el ángulo de las cubiertas, son los característicos de este tipo de edificios. Podríamos decir de alguna manera que este edificio se entendiera como el canon de l tipo barraca para los acabados y formas de su arquitectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada