La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dijous, 6 de març del 2014

Carrer Francesc Eiximenis, 43, El Cabanyal-Canyamelar



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia, com les anteriors, forma part de l'annex fotogràfic de la memòria "Estudio constructivo de la 'Barraca de la Vega Valenciana' como tema de investigación presentado al tribunal de oposiciones por Víctor Gosalvez Gomez (Arquitecto)", manuscrit presentat en 1915 i editat en 1998 pel Col·legi Territorial d'Arquitectes de València, amb la col·laboració dela Diputació de València i la Universitat Politècnica de València. La fotografia es pot datar ca. 1915.
El text diu:
Barracas del Cabañal

Addenda sobre la ubicació d'aquesta barraca (9 de març de 2014)

Al Cabanyal-Canyamelar hi hagueren dues creus, una a la porta de l'Església de la Mare de Déu del Àngels i altra a la Plaça de la Creu del Canyamelar, que assenyalava el límit entre el Canyamelar (al sud) i el Cabanyal (al nord) (més informació ací). Ara ja no existeix la creu de l'Església i la que hi ha en la plaça està reconstruïda, perquè fou enderrocada el 1936. La nova creu no està ubicada en el mateix lloc que l'anterior. On estava l'anterior? Per ubicar-la podem fer servir aquest dibuix:


En el centre del dibuix (que podeu descarregar ací) es pot veure la creu del Canyamelar. Aquest dibuix procedeix de l'Arxiu H.V. i està manllevat d'aquesta pàgina, on es presenta com un dibuix de 1883 que correspon al carrer Sant Pere. La barraca de la fotografia superior és la segona (comptant des de l'esquerra) del dibuix. Al seu costat es pot veure un habitatge amb mirador. La fotografia està feta des de la banda dreta del dibuix, raó per la qual el costat de la creu que s'hi veu, que dóna al nord, està ombrívol.
Ara bé, és el carrer del dibuix l'actual de Sant Pere? Sembla que no, perquè s'hi pot veure al dibuix un campanar a la banda esquerra del carrer, al fons, que ha de correspondre a l'església dels Àngels. Aleshores, el carrer del dibuix és l'actual carrer Francesc Eiximenis. Aquesta via és recta fins que arriba a la cruïlla amb l'actual carrer Millars. Aleshores, el carrer que creua el carrer del dibuix (després de l'edifici del mirador o de la filera d'arbres) ha de ser l'actual carrer del Llavador o un altre que estiguera més al nord.
És possible identificar el petit habitatge que estaria a la dreta del dibuix, en la cantonada de la cruïlla, amb el que es troba en el cantó dels carrers Francesc Eiximenis i Llavador. Fins i tot, encara hi ha una finestra estreta tapiada, en el número 40 del carrer, que pot correspondre amb la finestra que sobresurt en el dibuix. Heus ací la imatge de Google street, que podeu descarregar ací:


Per tant, la barraca fotografiada es trobaria al solar de l'esquerra, que correspon al número 43 del carrer Francesc Eiximenis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada